Toggle Αναζήτηση

  1. Home
  2. ...
  3. Ιδρυμα Unilever Foundation
  4. Oxfam: Βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης

Oxfam: Βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης

Η αποστολή της Oxfam GB (Oxfam) είναι η αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανισότητας σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, όπου περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Η φτώχεια σήμερα

Η φτώχεια έχει γυναικείο πρόσωπο. Οι γυναίκες κερδίζουν μόνο το 10% του παγκόσμιου εισοδήματος, ενώ εργάζονται τα 2/3 των συνολικών ωρών εργασίας στον κόσμο.

Η φτώχεια είναι συνώνυμη της αδικίας και της ανισότητας, όπου κι αν συναντάται. Μπορεί να σημαίνει ότι παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο πεινασμένα ή για ύπνο με έντονο το αίσθημα της πείνας.

Συνδέεται με ανθρώπους που δεν έχουν χρήματα για ένα χειμερινό παλτό ή για να θερμάνουν το σπίτι τους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι άνθρωποι στις φτωχές κοινότητες έχουν χειρότερη υγεία και μικρότερο μέσο όρο ζωής και, καθώς το κόστος διαβίωσης είναι υψηλό, το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί.

Kαταπολέμηση της φτώχειας

Βελτιώνοντας τη διατροφή και ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση

Η συνεργασία του Ιδρύματος Unilever με την Oxfam, θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης σε όλο τον κόσμο μέσα από προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν άτομα - κυρίως τις γυναίκες – καθώς προάγει την καλή διατροφή και εξασφαλίζει καθαρό, ασφαλές, πόσιμο νερό.

Το Ίδρυμα Unilever υποστηρίζει τις προσπάθειες της Oxfam για την καταπολέμηση της φτώχειας σε μη προνομιούχες κοινότητες, με κύριο μέλημα τη βελτίωση της διατροφής και την ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησης. Ο στόχος είναι να συνεργαστούμε για να βοηθήσουμε τις γυναίκες και τις οικογένειές τους ώστε να περάσουν από την επιβίωση στην ευημερία.

Ηνωμένο Βασίλειο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεργαζόμαστε με την Oxfam στο πρόγραμμα UK Poverty Programme, βοηθώντας φτωχές γυναίκες και τις οικογένειές τους, παρέχοντάς τους βασική διατροφή και βελτίωση της αυτοεκτίμησής τους.

Αυτή η συνεργασία παρέχει πρόσβαση σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο σε επισιτιστική βοήθεια έκτακτης ανάγκης μέσω της διανομής πλεονασμάτων τροφίμων και τραπεζών τροφίμων. Αυτή η υποστήριξη έκτακτης ανάγκης δίνει στους απόρους μια βασική και διατροφικά ισορροπημένη τροφή για τρεις ημέρες, λέγοντάς τους πού μπορούν να απευθυνθούν για περαιτέρω βοήθεια. Η συνεργασία επιτρέπει επίσης σε εκατοντάδες γυναίκες και τις οικογένειές τους να βελτιώσουν αποδεδειγμένα την οικονομική και κοινωνική κατάστασή τους (για παράδειγμα, μέσω της κατάρτισης δεξιοτήτων) και να κινηθούν μόνιμα από την απλή «επιβίωση» σε μια «ακμάζουσα» κατάσταση.

Με την Oxfam υποστηρίζουμε επίσης την τράπεζα τροφίμων (Foodbank) και τα σχολεία του Tower Hamlets στο ανατολικό Λονδίνο. Το Tower Hamlets έχει έναν από τους νεότερους πληθυσμούς στη χώρα, αλλά είναι μία από τις πιο υποβαθμισμένες συνοικίες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 46% των παιδιών του Tower Hamlets ζει κάτω από το εθνικό όριο της φτώχειας. [LBTH, Ενημέρωση για την παιδική φτώχεια στο Tower Hamlets, 2013]

Ταϊλάνδη

Τον Ιούλιο του 2012, η Unilever Ταϊλάνδης καθιέρωσε ένα πρόγραμμα με την Oxfam για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των γυναικών στις Yala, Narathiwat και Pattani. Το πρόγραμμα συμβαδίζει με την παγκόσμια αποστολή του Ιδρύματος Unilever Foundation και έχει στόχο να δώσει στις γυναίκες τις βασικές δεξιότητες που απαιτούνται για βιώσιμη γεωργία και για να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους κατανόηση, ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο - και πιο βιώσιμο - μέλλον για τις ίδιες και τις οικογένειές τους.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του προγράμματός μας στην Ταϊλάνδη, προσφέραμε άμεση υποστήριξη σε 375 γυναίκες. Πραγματοποιήθηκαν δύο εκπαιδευτικές σύνοδοι για την ηγεσία και οικονομική ανάπτυξη των γυναικών, τις οποίες παρακολούθησαν περισσότερες από 200 γυναίκες.

Αυστραλία

Η Unilever έχει ξεκινήσει μια τριετή συνεργασία με την Oxfam Αυστραλίας για την υποστήριξη προγραμμάτων στην Αυστραλία και την Καμπότζη. Στην Αυστραλία, ένα πρόγραμμα που ευθυγραμμίζεται με την επιχείρησή μας είναι στον τομέα της υγείας και της ευημερίας, όπου η Oxfam βοηθά στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής μεταξύ των αυτοχθόνων και των νησιωτικών κοινοτήτων των Στενών Τόρες, παρέχοντας πολιτισμικά ευαίσθητες υπηρεσίες υγείας.

Μια άλλη πρωτοβουλία - επίσης σύμφωνη με την υποστήριξη της Unilever για τη διαφορετικότητα των φύλων - είναι το πρόγραμμα Straight Talk της Oxfam, που βοηθά τις αυτόχθονες και νησιωτικές κοινότητες γυναικών των Στενών Τόρες να κατανοήσουν το αυστραλιανό πολιτικό σύστημα και, εάν το επιθυμούν, να συμμετάσχουν.

Καμπότζη

Στην Καμπότζη, η Unilever παρέχει υποστήριξη που θα βοηθήσει την Oxfam στην κατασκευή συστημάτων καθαρού νερού και τουαλετών, παρέχοντας φίλτρα νερού και προωθώντας την υγιεινή σε 71 χωριά. Πολλοί άνθρωποι σε αυτά τα χωριά δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής και οι μολυσματικές ασθένειες είναι διαδεδομένες.

Μεξικό

Στο Μεξικό, συνεργαζόμαστε με την Oxfam Mexico σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Safe Water, Health Promotion and Food Safety (Ασφαλές Νερό, Προώθηση της Υγείας και Ασφάλεια των Τροφίμων), υποστηρίζοντας δύο κοινότητες στο Tabasco, μία από τις πολιτείες του Μεξικού που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Σαράντα εργαζόμενοι προσφέρθηκαν εθελοντικά να λάβουν μέρος σε εργαστήρια που απευθύνονταν σε οικογένειες και παιδιά και έδωσαν συμβουλές για την υγιεινή διατροφή, τη σημασία του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι και την αξία της αυτοεκτίμησης μεταξύ των κοριτσιών και των νέων γυναικών. Συσκευές καθαρισμού νερού Unilever Pureit δωρήθηκαν σε οικογένειες.

Η Unilever συνεργάζεται επίσης με την Oxfam σε προσπάθειες ανακούφισης από καταστροφές και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και ανταποκρίθηκε σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την Αφρική, την Ινδία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και στην κρίση στη Συρία.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συνεργασία μας με την Oxfam σε άλλες χώρες θα ανακοινώνονται εδώ μόλις καθίστανται διαθέσιμες.

Πίσω στην κορυφή