Toggle Αναζήτηση

 1. Home
 2. ...
 3. Ιδρυμα Unilever Foundation
 4. Unicef: Υγιεινή για όλους

Unicef: Υγιεινή για όλους

Στο πλαίσιο της δέσμευσης μας στην Αειφορία, το ίδρυμα Unilever συνεργάζεται με τη UNICEF για να βοηθήσει εκατοντάδες χιλιάδες άτομα που έχουν ανάγκη να αποκτήσουν πρόσβαση σε επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, στηρίζοντας το πρόγραμμα CATS- Community Approaches to Total Sanitation (Προσέγγιση σε Κανόνες Υγιεινής στις Κοινότητες) της UNICEF.

Η κρίση της υγιεινής

Η πρόσβαση σε επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. 

Παρόλα αυτά, σήμερα υπολογίζεται ότι 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής και 1,1 δισεκατομμύριο εξ αυτών χρησιμοποιούν ανοιχτές τουαλέτες.1 Χωρίς πρόσβαση σε κανονικές τουαλέτες, οι άνθρωποι εκτίθενται σε μόνιμο κίνδυνο ασθενειών, όπως η διάρροια, η πνευμονία, εντερικά παράσιτα και κακή διατροφή.2Οι διαρροϊκές ασθένειες μόνο είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως για παιδιά κάτω των 5 ετών.3 Κι ενώ το ποσοστό των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε κλειστές τουαλέτες διαρκώς μειώνεται, είναι σχεδόν απίθανο να επιτευχθεί ο παγκόσμιος στόχος της χιλιετίας για την υγιεινή έως το 2015

Αλλαγή συμπεριφοράς. Βελτίωση συνθηκών.

Ως απάντηση στην κρίση υγιεινής, το Ίδρυμα Unilever και η UNICEF συνεργάζονται για τη βελτίωση της πρόσβαση σε βασικές συνθήκες υγιεινής, και ως αποτέλεσμα για τη βελτίωση της συνολικής υγείας και ποιότητας ζωής. Επιπλέον, το Domestos (η αντίστοιχη Χλωρίνη® Klinex του εξωτερικού), έχει συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια αξιοποιώντας την παγκόσμια εμβέλειά της για να ευαισθητοποιήσει το κοινό γύρω από την κρίση της υγιεινής μέσω μιας εκστρατείας μάρκετινγκ σχετιζόμενης με αυτό το σκοπό.

Το Ίδρυμα Unilever και το Domestos στηρίζουν το πρόγραμμα CATS, Community Approaches to Total Sanitation («CATS») (Κοινοτικές Προσεγγίσεις για τη Συνολική Υγιεινή) της UNICEF, που στοχεύει στην προώθηση της ζήτησης για υγιεινή σε επίπεδο κοινότητας. Με αυτήν την υποστήριξη, η UNICEF θα επεκτείνει την πρόσβαση του CATS μέσω τριών βασικών στοιχείων:

 • Ενεργοποίηση του πληθυσμού: Δημιουργεί ζήτηση για τις τουαλέτες, κινητοποιώντας την κοινότητα μέσα από την υπερηφάνεια για την κατάσταση των συνθηκών υγιεινής στις ανοιχτές τουαλέτες.
 • Αλλαγή Συμπεριφοράς: Κατάργηση ανοιχτών τουαλετών μέσα από την καλλιέργεια αισθήματος ευθύνης και ανησυχίας, τόσο ατομικά όσο και για την κοινότητα συνολικά.
 • Προώθηση της Υγιεινής: Προώθηση της ενδεικνυόμενης συμπεριφοράς μέσα από τα ΜΜΕ και με ανταλλαγή μηνυμάτων στα σχολεία και κέντρα υγείας. .

Η υποστήριξη του Ιδρύματος Unilever και του Domestos θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου του προγράμματος CATS για 100% χρήση οικιακών τουαλετών στις κοινότητες - όπου οι οικογένειες θα χρησιμοποιούν τις δικές τους τουαλέτες και εγκαταστάσεις πλυσίματος των χεριών. Στον πρώτο χρόνο υπολογίζεται σε 600.000 άτομα να ζούνε σε τέτοιες κοινότητες, σε εννέα χώρες: Γκάμπια, Γκάνα, Νικαράγουα, Νιγηρία, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Νότιο Σουδάν, Σουδάν και Βιετνάμ.

«Στη UNICEF είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί μαζί διευκολύνουμε την πρόσβαση σε βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής για μερικές από τις πιο μειονεκτικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Ουσιαστικά, μια επένδυση σε εγκαταστάσεις υγιεινής είναι μια επένδυση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτή είναι μια πολλά υποσχόμενη συνεργασία, με τεράστιες δυνατότητες για την επίτευξη αποτελεσμάτων, προσφέρουμε απλόχερα τις δεξιότητες, τις γνώσεις και την εμπειρία μας σε αυτά τα θέματα.» - Geeta Rao Gupta, Αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF.

"Γειτονιές Αλληλεγγύης"

Στην Ελλάδα η ΕΛΑΪΣ –Unilever HELLAS μέσω του τοπικού Unilever Foundation ξεκίνησε τη σχολική χρονιά 2012-2013 συνεργασία με τη UNICEF μέσα από το πρόγραμμα «Γειτονιά Αλληλεγγύης», που έχει στόχο την στήριξη των ελληνικών οικογενειών. Την πρώτη αυτή χρονιά προσέγγισε περισσότερους από 3.800 μαθητές.

Φέτος, για 3η συνεχή χρονιά η Unilever μέσα από αυτό το πρόγραμμα, διέθεσε δωρεάν μια σειρά βασικών σχολικών ειδών της UNICEF σε περισσότερους από 4.000 μαθητές Δημοτικών Σχολείων που γειτνιάζουν με τα εργοστάσια και τις αποθήκες της. Με την επιλογή των σχολικών ειδών της UNICEF, η ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS- πέρα από τις τοπικές κοινωνίες- στηρίζει και το σημαντικό έργο της παγκόσμιας οργάνωσης στην υγιεινή της κοινότητας, που αναφέρεται παραπάνω. Η στήριξη της UNILEVER επεκτάθηκε και στην προσφορά

καθαριστικών προϊόντων (Χλωρίνη® Klinex, υγρά καθαρισμού CIF, κρεμοσάπουνα Lux κ.α.) σε περισσότερα από 60 σχολεία του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη και σε 24 δημοτικά σχολεία του Αγίου Ι. Ρέντη, του Ν. Φαλήρου, Γαστούνη Ηλείας καλύπτοντας τις ανάγκες για τους πρώτους μήνες λειτουργίας.

Και τις τρεις χρονιές, είναι αξιοσημείωτο ότι τη συσκευασία των σχολικών ειδών που διανεμήθηκαν στους μαθητές ανέλαβαν ομάδες εθελοντών-εργαζομένων της ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS, που συμμετείχαν στην όλη δράση με ιδιαίτερο ζήλο.

Ο Γενικός Διευθυντής Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF κ. Ηλίας Λυμπέρης ανέφερε σχετικά: «Είναι πολύ σημαντικό τη δύσκολη αυτή περίοδο να υπάρχουν εταιρίες σαν την UNILEVER με ένα ανθρώπινο πρόσωπο, ευαισθητοποιημένες για τα παιδιά της χώρας μας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Μια υπέροχη ιδέα υλοποιείται, με τη διανομή σχολικών ειδών UNICEF, που όχι μόνο θα δώσουν χαρά στους μικρούς μαθητές της Ελλάδας, αλλά θα δώσουν ζωή σε κάποια άλλα παιδιά που στερούνται κάθε βασικού αγαθού».

Έκθεση προόδου

Σε λιγότερο από ένα χρόνο, η UNICEF έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην προσπάθεια να βελτιώσει την υγεία και την ευημερία των ατόμων που υπάγονται στο πρόγραμμα CATS με την υποστήριξη του Unilever Foundation και του Domestos. Ορισμένες από τις δραστηριότητες και η σχετική πρόοδος που έχει επιτευχθεί έως σήμερα περιλαμβάνουν:

 • Σε συνεργασία με τις εθνικές κυβερνήσεις, έχει παρασχεθεί υποστήριξη για τη δημιουργία της κατάλληλης θεσμικής και κοινοτικής δυνατότητας για τα προγράμματα υγιεινής. Για παράδειγμα, στο Βιετνάμ, 600 εργαζόμενοι από τις τοπικές κοινότητες και την τοπική κυβέρνηση έχουν εκπαιδευτεί σχετικά με το πώς να εφαρμόσουν τα κοινοτικά και σχολικά προγράμματα υγιεινής. Στο Σουδάν, έχουν εκπαιδευτεί περισσότερα από 200 μέλη επιτροπών σε χωριά στις λειτουργίες και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων νερού και υγιεινής.
 • Στις 9 αυτές χώρες, περισσότερα από χίλια χωριά έχουν περάσει στη φάση «ενεργοποίησης», μια τεχνική που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν τη σχέση χρήσης τουαλέτας σε ανοιχτούς χώρους με τις ασθένειες που προκαλούνται με σκοπό οι κοινότητες να αναλάβουν δράση. Ως αποτέλεσμα, 78 κοινότητες στην Γκάνα έχουν ενεργοποιηθεί, ενώ στην Γκάμπια, 100 χωριά έχουν υιοθετήσει πλήρως το σύστημα των κλειστών χώρων. Στο Νότιο Σουδάν "γιόρτασαν" την επιτυχία πλήρους ένταξης ενός χωριού στο πρόγραμμα το 2012 και έχει σημειώσει καλή πρόοδο στην επέκτασή του.
 • Οι μαθητές σχολείων αποκτούν πρόσβαση σε συνθήκες ασφαλούς υγιεινής, ασφαλές νερό και εγκαταστάσεις, στη Γκάνα, στη Νικαράγουα και στο Σουδάν.
 • Προσπάθειες για επένδυση σε τοπική παροχή προϊόντων και υπηρεσιών υγιεινής. Σε εξέλιξη βρίσκονται στη Γκάμπια, στο Πακιστάν, στις Φιλιππίνες, στο Νότιο Σουδάν, στο Σουδάν και στο Βιετνάμ. Για παράδειγμα, έχουν εκπαιδευτεί 150 τοπικοί κτίστες στην κατασκευή πλακών αποχωρητηρίων στη Γκάμπια. Στο Πακιστάν έχουν καθιερωθεί πρότυπες εγκαταστάσεις αποχωρητηρίων, με την κατασκευή περίπου 8.000 μοντέλων.
 • Καινοτόμες προσεγγίσεις εφαρμόζονται σε αρκετές χώρες - για παράδειγμα, στη Νιγηρία, το CATS συνδέεται με ένα πρόγραμμα διατροφής, χρησιμοποιώντας τα Κέντρα Κοινοτικής Διαχείρισης Σοβαρού Υποσιτισμού ως σημείο εισόδου στις κοινότητες. Τόσο στο Πακιστάν όσο και τις Φιλιππίνες, τα προγράμματα λειτουργούν σε περιοχές επιρρεπείς σε πλημμύρες για να φθάσουν σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Εκτός από την υποστήριξη του προγράμματος CATS, το Ίδρυμα Unilever υποστηρίζει και άλλες πρωτοβουλίες Ύδρευσης, Αποχέτευσης & Υγιεινής («WASH») στη Νότια Αφρική, την Τουρκία και τη Μιανμάρ. Σε συνεργασία με τις τοπικές κυβερνήσεις, η UNICEF θα εκπαιδεύσει ανθρώπους στη σωστή υγιεινή και θα εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα και την ορθή χρήση των εγκαταστάσεων WASH.

Μαζί με τη UNICEF, δημιουργούμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

1Κοινό Πρόγραμμα Παρακολούθησης των WHO/UNICEF: Πρόοδος με το πόσιμο νερό και την υγιεινή. Ενημέρωση για το 2012.

2Περιοδεία Υγιεινής για το 2015: Οδηγός Διοργανωτή - Δελτίο Δεδομένων 4, 2012.

3UNICEF/WHO: Διάρροια: Γιατί τα παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν και τι μπορεί να γίνει.

Πίσω στην κορυφή