Γρήγορη μετάβαση προς Περιεχόμενο

Forest river

Πώς θα βελτιώσουμε την υγεία του πλανήτη μας

Σήμερα εγκαινιάζουμε μια σειρά από φιλόδοξες νέες δεσμεύσεις και δράσεις, για να δώσουμε τη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, να προστατέψουμε και να αναγεννήσουμε τη φύση αλλά και να διαφυλάξουμε τους φυσικούς πόρους για τις μελλοντικές γενιές.

Πριν από πέντε μήνες, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν καν ακούσει για τον Covid-19. Αλλά σχεδόν εν μία νυκτί, η προσοχή μας στράφηκε σε αυτή την αόρατη αλλά θανατηφόρα ασθένεια. Και δικαίως. Οι ζωές μας βρίσκονταν - και εξακολουθούν να βρίσκονται - σε κίνδυνο.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, παραβλέψαμε μια πολύ μεγαλύτερη και διαρκή απειλή για τον άνθρωπο και τον πλανήτη: την κρίση που αντιμετωπίζουν το κλίμα και η φύση.

Οπότε, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Γιατί, αν και ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας, έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας.

Για αυτόν το λόγο, σήμερα, ανακοινώνουμε μια νέα δέσμη δράσεων και δεσμεύσεων που στοχεύουν να βελτιώσουν την υγεία του πλανήτη:

  • Δεσμευόμαστε να επιτύχουμε μηδενικές εκπομπές από όλα τα προϊόντα μας μέχρι το 2039 – από την προμήθεια των υλικών που χρησιμοποιούμε μέχρι το σημείο πώλησης των προϊόντων μας.
  • Προκαλούμε τους εαυτούς μας να εφαρμόζουμε ακόμα αυστηρότερα πρότυπα για την προστασία των οικοσυστημάτων υψηλής συγκέντρωσης άνθρακα, όπως τα δάση, οι τυρφώνες και τα τροπικά δάση, και μέχρι το 2023, θα διαθέτουμε αλυσίδα τροφοδοσίας που δεν θα εξαρτάται από την αποψίλωση των δασών.
  • Θα δώσουμε σε μια νέα γενιά αγροτών και μικροκαλλιεργητών τα κατάλληλα εφόδια για την προστασία και την αναγέννηση των εδαφών και του περιβάλλοντος.
  • Θα θεσπίσουμε ένα νέο Κώδικα Αναγεννητικής Γεωργίας για όλους τους προμηθευτές μας, ο οποίος θα βασίζεται στον υπάρχοντα Κώδικα Αειφόρου Γεωργίας.
  • Θα εφαρμόσουμε προγράμματα διαχείρισης νερού σε 100 σημεία σε περιοχές με προβλήματα ύδρευσης μέχρι το 2030, και θα συμμετάσχουμε στην πρωτοβουλία 2030 Water Resources Group για την προώθηση προγραμμάτων προστασίας των υδάτινων πόρων.
  • Οι εμπορικές επωνυμίες της Unilever θα επενδύσουν συνολικά 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε ένα νέο Ταμείο για το Κλίμα και τη Φύση, τα κονδύλια του οποίου θα χρησιμοποιηθούν τα επόμενα δέκα χρόνια για ουσιώδεις και αποφασιστικές δράσεις.
Ice capped mountains sit behind a lake. The reflection of the mountains is mirrored in the lake

Photo by Unilever employee, Ina Blatt

Γινόμαστε πιο τολμηροί για να φτάσουμε πιο μακριά

Είμαστε γνωστοί για τα φιλόδοξα σχέδιά μας. Τον περασμένο μήνα, γιορτάσαμε τα δέκα χρόνια του Σχεδίου Δράσης για την Αειφορία της εταιρείας μας. Από την υλοποίησή του, μάθαμε πολλά σχετικά με το τι λειτουργεί σωστά και τι όχι.

Και πέρυσι, ανακοινώσαμε τολμηρούς στόχους για να εντάξουμε το πλαστικό στην κυκλική οικονομία - όπου επαναχρησιμοποιείται, ανακυκλώνεται ή κομποστοποιείται - και να σταματήσουμε την απόρριψή του στο περιβάλλον.

Οι νέες μας δεσμεύσεις είναι το επόμενο βήμα. Και πάνε πιο μακριά από ποτέ.

"Ενώ ο κόσμος αντιμετωπίζει τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας του Covid-19 και παλεύει με σοβαρά ζητήματα ανισοτήτων," λέει ο Alan Jope, Διευθύνων Σύμβουλος της Unilever, "δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η κλιματική αλλαγή εξακολουθεί να μας απειλεί όλους." "Η κλιματική αλλαγή, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η μείωση της βιοποικιλότητας, η λειψυδρία - όλα αυτά τα ζητήματα αλληλοσυνδέονται και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα.

Και παράλληλα, πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η κλιματική κρίση δεν είναι μόνο μια επείγουσα περιβαλλοντική ανάγκη - έχει οδυνηρές επιπτώσεις στη ζωή και τη διαβίωση μας. Έχουμε επομένως την ευθύνη να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της κρίσης: ως επιχείρηση, και μέσα από άμεσες δράσεις που σχετίζονται με τα προϊόντα μας."

Επιταχύνοντας τη δράση μέσω ενός νέου Ταμείου για το Κλίμα και τη Φύση

Για να επισπεύσουμε τις δράσεις μας, οι εμπορικές επωνυμίες μας θα επενδύσουν συνολικά 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε ένα νέο Ταμείο για το Κλίμα και τη Φύση, τα κονδύλια του οποίου θα χρησιμοποιηθούν τα επόμενα δέκα χρόνια για πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην προστασία και τη βελτίωση της υγείας του πλανήτη. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν έργα για την ανάπλαση τοπίων, τη μείωση των εκπομπών άνθρακα ή την αναδάσωση και την αποκατάσταση των ενδιαιτημάτων άγριας πανίδας.

Θα αποτελέσουν το επιστέγασμα της υπέροχης δουλειάς που ήδη κάνουμε. Για παράδειγμα, τα Ben and Jerry's μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στις φάρμες γαλακτοκομικών, η Seventh Generation προωθεί την καθαρή ενέργεια για όλους και η Knorr στηρίζει τους αγρότες για αειφόρους καλλιεργητικές πρακτικές.

"Η συλλογική μας ευθύνη στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι να έχουμε μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να μην επικεντρωνόμαστε απλώς στην αντιστάθμιση – και έχουμε το μέγεθος και την αποφασιστικότητα για να το πετύχουμε", εξηγεί ο Marc Engel, Επικεφαλής Εφοδιαστικής Αλυσίδας της Unilever. "Αλλά δεν είναι αρκετό. Αν θέλουμε να έχουμε έναν υγιή πλανήτη στο μέλλον, πρέπει να φροντίσουμε και τη φύση: τα δάση, τη βιοποικιλότητα του εδάφους και τα υδάτινα οικοσυστήματα.

Στα περισσότερα μέρη του κόσμου, η οικονομική και κοινωνική ένταξη των αγροτών και μικροκαλλιεργητών στην αειφόρο αγροτική παραγωγή είναι ο μοναδικός και σημαντικότερος μοχλός αλλαγής, για να σταματήσει η αποδάσωση, να αποκατασταθούν τα δάση και να ευοδωθεί η αναγέννηση της φύσης. Άλλωστε, αυτοί είναι οι φύλακες της γης. Πρέπει επομένως να προσφέρουμε τα κατάλληλα εφόδια και να συνεργαστούμε με μια νέα γενιά αγροτών και μικροκαλλιεργητών, ώστε να κάνουμε μαζί ένα βήμα προς την αλλαγή που θα φέρει την αναγέννηση της φύσης."

Rise for Climate march in San Francisco

Αποκαθιστώντας την υγεία του πλανήτη

Η παγκόσμια ανταπόκριση στον Covid-19 μας έδωσε μια ιδέα για το πώς μπορεί να γίνει μια ριζική μεταμόρφωση. Είδαμε πόσο δραστικές αλλαγές μπορούμε να κάνουμε όταν αντιληφθούμε τι διακυβεύεται και όταν οι άνθρωποι εκτιμήσουν τα πράγματα που έχουν αξία.

Ενώ συνεχίζουμε τον αγώνα μας κατά της πανδημίας, πρέπει να εντατικοποιήσουμε και να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας ώστε να αντιμετωπίσουμε τις δύο μεγαλύτερες προκλήσεις του σήμερα: την κρίση στο κλίμα και την κοινωνική ανισότητα. Και χρειάζονται όλοι. Όχι μόνο οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι ΜΚΟ. Αλλά κάθε παγκόσμιος πολίτης.

Αν νοιαζόμαστε για την εξέλιξη του ανθρώπου και για την προστασία των πόρων της γης, πρέπει να θέλουμε να δώσουμε και μια σοβαρή απάντηση στην κλιματική αλλαγή.

Μέσα από τις νέες μας δεσμεύσεις, θέλουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα για να αποκαταστήσουμε την υγεία του φυσικού κόσμου. Και αν κάποιοι πιστεύουν πως η φιλοδοξία μας δεν αξίζει τον κόπο, απλά θα τους ρωτούσαμε...

Σε ποιον πλανήτη κατοικείτε;