Γρήγορη μετάβαση προς Περιεχόμενο

Βοηθήστε στη διατήρηση των cruelty free καλλυντικών στην Ευρώπη

Δημοσιευμένο:

Η ευρωπαϊκή απαγόρευση για πειράματα σε ζώα στη βιομηχανία καλλυντικών κινδυνεύει. Η Dove και η Body Shop συντάσσονται με τις σημαντικότερες ομάδες προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων προς υπεράσπισή τους. Αν είστε πολίτης της Ε.Ε., μπορείτε να βοηθήσετε.

A purple background with a line-drawn rabbit and mouse in white.

Στην Unilever πιστεύουμε στη χρήση της επιστήμης και όχι των ζώων, για την αξιολόγηση της ασφάλειας των προϊόντων και των συστατικών τους και συνεργαζόμαστε με διάφορους εταίρους παγκοσμίως, προκειμένου να σταματήσουν τα πειράματα σε ζώα για τη βιομηχανία καλλυντικών. Σήμερα είμαστε περήφανοι να ανακοινώσουμε ότι η μεγαλύτερή μας μάρκα στο χώρο της ομορφιάς, η Dove, συνεργάζεται με τη Body Shop και ηγείται των σημαντικότερων ομάδων προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις νέες προτάσεις που θα μπορούσαν να σημάνουν το τέλος των cruelty free καλλυντικών στην Ευρώπη.

Η Dove, η Body Shop, η People for the Ethical Treating of Animals (PETA), η Cruelty Free Europe, η Humane Society International (HSI), η Eurogroup for Animals και ο Ευρωπαϊκός Συνασπισμός για την κατάργηση των πειραμάτων σε ζώα (ECEAE), μάρκες και οργανώσεις, συνεργάζονται και παροτρύνουν τους πολίτες της ΕΕ να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διατηρήσει την εδώ και χρόνια ισχύουσα απαγόρευση πειραμάτων σε ζώα για τη βιομηχανία καλλυντικών. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) έχει θέσει την απαγόρευση αυτή, υπό αμφισβήτηση. Αίτημά του, πειράματα σε ζώα για 150 περίπου συστατικά που χρησιμοποιούνται σε ένα διευρυμένο φάσμα καταναλωτικών προϊόντων που παράγονται με ασφάλεια εδώ και πολλά χρόνια.

Η Dove και η Body Shop στηρίζουν τις ομάδες προστασίας ζώων στην προώθηση της Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών (ECI) - ενός μηχανισμού για τους πολίτες της ΕΕ με σκοπό τη διαμόρφωση πολιτικής μέσω της πρότασης νέων νόμων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Χρειάζονται οι υπογραφές 1 εκατομμυρίου πολιτών της ΕΕ προκειμένου να αναλάβει δράση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό τη διατήρηση της απαγόρευσης - οπότε εάν είστε Ευρωπαίοι πολίτες, επισκεφθείτε το σύνδεσμο στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας για να επιδείξετε την υποστήριξή σας.

Χρησιμοποιήστε την επιστήμη, όχι τα ζώα

Τα πειράματα σε ζώα για προϊόντα της βιομηχανίας καλλυντικών απαγορεύονται στην Ευρώπη από το 2004, μετά από δεκαετίες εκστρατειών αντίδρασης από καταναλωτές, εταιρείες και οργανισμούς προστασίας ζώων. Το 2009, απαγορεύτηκαν στην ΕΕ τα πειράματα σε ζώα για τα συστατικά των καλλυντικών. Το 2013 η ΕΕ απαγόρευσε την πώληση καλλυντικών που είχαν δοκιμαστεί σε ζώα.

Η προσέγγιση της ΕΕ μέχρι σήμερα υπήρξε πρωτοπόρα και προοδευτική, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις και στην πολιτική πίεση των καταναλωτών, δίνοντας το παράδειγμα για υιοθέτηση παρόμοιας νομοθεσίας σε πολλές χώρες. Οι πρόσφατες απαιτήσεις για πειράματα σε ζώα από την ECHA έθεσαν σε αμφισβήτηση την απαγόρευση, αλλά και την πρόοδο που έχει σημειωθεί παγκοσμίως σχετικά με την απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα για τα καλλυντικά. Πολλές χιλιάδες ζώων θα μπορούσαν να υποβληθούν σε βάναυσα και περιττά πειράματα.

Η σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία ωστόσο, παρέχει αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις. Εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες για την ασφάλεια αναπτύσσουν και χρησιμοποιούν μεθόδους χωρίς πειράματα σε ζώα. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την προσπάθειά μας σε αυτόν τον τομέα και άλλες επιπλέον λεπτομέρειες σχετικά με τις προτάσεις της ECHA σε αυτή τη συνέντευξη με την Julia Fentem, επικεφαλής του Κέντρου Διασφάλισης Ασφάλειας και Περιβάλλοντος της Unilever, ένθερμο υποστηρικτή της χρήσης πρωτοποριακής επιστήμης για την ασφάλεια χωρίς πειράματα σε ζώα, με στόχο την καλύτερη προστασία των ανθρώπων και του πλανήτη μας.

Ένα εκατομμύριο φωνές υπέρ της αλλαγής

Στηρίζουμε τη Dove και τους συνεργάτες της. Ήρθε η στιγμή να συνεχίσετε την απαγόρευση και να σώσετε αμέτρητα ζώα από βασανιστήρια. Δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε.

Η Dove, η Body Shop και περισσότερες από 100 οργανώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων στοχεύουν να φτάσουν στο 1 εκατομμύριο υπογραφές γρηγορότερα από οποιαδήποτε ECI στην ιστορία, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι οι καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη δεν θα δεχτούν υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν ή κανονισμούς που συνεπάγονται ότι τα ζώα θα υποφέρουν και θα θυσιαστούν για τα καλλυντικά.

Η ECI καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει τους ισχύοντες κανονισμούς σχετικά με τα πειράματα σε ζώα για τα καλλυντικά και να δεσμευτεί για την κατάρτιση ενός χάρτη πορείας με στόχο τη σταδιακή κατάργηση των πειραμάτων σε ζώα στην ΕΕ.

«Κανένα πείραμα σε ζώα για προϊόντα ομορφιάς»

Βάσει δημοσκοπήσεων, ¹ τα τρία τέταρτα των ενηλίκων στα κράτη μέλη της ΕΕ συμφωνούν ότι τα πειράματα σε ζώα για προϊόντα ομορφιάς και τα συστατικά τους δεν είναι αποδεκτά χωρίς καμία εξαίρεση και το 70% τάσσεται υπέρ ενός σχεδίου σταδιακής κατάργησης όλων των πειραμάτων σε ζώα.

“Στη Dove, αντιδρούμε σθεναρά σε οποιαδήποτε μορφή βίας εις βάρος των ζώων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα πειράματα σε ζώα δεν έχουν καμία θέση στα προϊόντα ομορφιάς ή στα συστατικά τους και έχουμε πρωτοστατήσει στις ασφαλείς και μη βάναυσες εναλλακτικές λύσεις για την αξιολόγηση της ασφάλειας των προϊόντων και των συστατικών εδώ και πολλά χρόνια ”, σχολιάζει ο Firdaous El Honsali, Γενικός Διευθυντής Παγκόσμιας Επικοινωνίας και Αειφορίας.

«Αυτή η δέσμευση μάς ωθεί στη λήψη επείγουσας δράσης για την διατήρηση της απαγόρευσης πειραμάτων σε ζώα στην ΕΕ. Μαζί με τους εταίρους μας ενθαρρύνουμε τόσο τους συνεργάτες μας στη βιομηχανία των καλλυντικών, όσο και το ευρύ κοινό να ενώσουν τις φωνές τους στον αγώνα για τον τερματισμό των πειραμάτων σε ζώα στην ΕΕ μια για πάντα, υπογράφοντας την Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών.»

Ο Christopher Davis, Διευθυντής CSR και Ακτιβισμού, της Body Shop International, προσθέτει: «Η συνεργασία μας με τους εταίρους της καμπάνιας μας Cruelty Free International οδήγησε στην αρχική απαγόρευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013. Σήμερα, καλούμε την ΕΕ - τη μεγαλύτερη αγορά καλλυντικών στον κόσμο - να τηρήσει την πρωτοποριακή υπόσχεση που έδωσε. Είμαστε υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με τη Dove και μιλάμε με μία φωνή, μαζί με όλους εκείνους που εργάζονται με στόχο την παγκόσμια απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα για τη βιομηχανία των καλλυντικών, υποστηρίζοντας την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών.»

1 https://comresglobal.com/polls/cruelty-free-europe-animal-testing-in-the-eu/ Πανευρωπαϊκή έρευνα του πληθυσμού που αναδεικνύει τις απόψεις του σχετικά με τα πειράματα σε ζώα στην Ε.Ε.

Clouds and blue sky

Πολίτες της Ε.Ε.: δραστηριοποιηθείτε

Υπογράψτε, απαιτήστε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διατηρήσει την απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα για τη βιομηχανία καλλυντικών.

Υπογράψτε, προστατέψτε τα cruelty free καλλυντικά

Επάνω