Γρήγορη μετάβαση προς Περιεχόμενο

Νέα πρωτοβουλία: Θετική Ομορφιά. Λέμε ΌΧΙ στον όρο "ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ"*

Δημοσιευμένο:

Λέμε ΌΧΙ στον όρο ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ από τις συσκευασίες και τη διαφήμιση των προϊόντων ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας.

Η Unilever ανακοίνωσε σήμερα διεθνώς ότι θα αφαιρέσει τη λέξη «κανονικός» (normal) από όλες τις συσκευασίες και τη διαφήμιση όλων των προϊόντων ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας, στο πλαίσιο του λανσαρίσματος του νέου οράματός της με τίτλο «Θετική Ομορφιά» (Positive Beauty).

Το όραμα για «Θετική Ομορφιά», το οποίο εγκαινιάζει πολλές πρωτοποριακές δεσμεύσεις και δράσεις για τα προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας της εταιρείας, όπως για τα Dove, Lifebuoy, AIM, Ultrex και Tresemme, θα προβάλει μια νέα εποχή ομορφιάς που θα είναι δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς, καθώς και βιώσιμη για τον πλανήτη μας.

Χρησιμοποιώντας την καινοτομία και την τεχνολογία αιχμής μας, το όραμα για «Θετική Ομορφιά» θα συμβάλει επίσης στη μεταμόρφωση του σχεδιασμού και της παραγωγής των μαρκών μας, έτσι ώστε να έχουν θετικό αντίκτυπο στους ανθρώπους και τον πλανήτη, να προσφέρουν μια ανώτερη προϊοντική εμπειρία και να απαντάνε στις καταναλωτικές τάσεις.

Η απόφαση να αφαιρεθεί η περιγραφή «κανονικός» από τα προϊόντα είναι ένα από τα πολλά βήματα που κάνει η εταιρεία μας για να αμφισβητήσει τα στερεοτυπικά ιδανικά ομορφιάς, στην προσπάθειά της να βοηθήσει στον τερματισμό των διακρίσεων και να υποστηρίξει ένα πιο περιεκτικό όραμα για την ομορφιά. Έρχεται την περίοδο που η παγκόσμια έρευνα για τις εμπειρίες των ανθρώπων από τη βιομηχανία ομορφιάς αποκαλύπτει ότι η χρήση του όρου «κανονικός» για να περιγράψει τα μαλλιά ή το δέρμα μας κάνει τους περισσότερους ανθρώπους να αισθάνονται αποκλεισμένοι."

"Σε μια μελέτη 10.000 ατόμων, την οποία χρηματοδότησε η Unilever και πραγματοποιήθηκε σε εννέα χώρες1, βρέθηκε ότι:

  • Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους (56%) πιστεύουν ότι η βιομηχανία ομορφιάς μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται αποκλεισμένοι.
  • Οι άνθρωποι θέλουν να δουν τη βιομηχανία ομορφιάς να επικεντρώνεται περισσότερο στο να κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν καλύτερα, παρά να φαίνονται πιο ωραίοι (74%).
  • Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (52%) δηλώνουν ότι τώρα δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στη στάση μιας εταιρείας απέναντι σε κοινωνικά ζητήματα πριν αγοράσουν προϊόντα.
  • 7 στα 10 άτομα συμφωνούν ότι η χρήση της περιγραφής «φυσιολογικό» στη συσκευασία και τη διαφήμιση προϊόντων έχει αρνητικό αντίκτυπο. Για τους νεότερους ανθρώπους - ηλικίας 18-35 ετών – το νούμερο αυξάνεται σε 8 στους 10.

Ο Sunny Jain, Πρόεδρος Ομορφιάς & Προσωπικής Φροντίδας, δήλωσε: «Με ένα δισεκατομμύριο άτομα να χρησιμοποιούν τα προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας μας καθημερινά, και ακόμη περισσότερους να βλέπουν τις διαφημίσεις μας, οι μάρκες μας έχουν τη δύναμη να κάνουν μια πραγματική διαφορά στη ζωή των ανθρώπων. Γι’ αυτό και δεσμευόμαστε να αντιμετωπίσουμε τα “βλαβερά” πρότυπα και στερεότυπα και να διαμορφώσουμε έναν ευρύτερο, πολύ πιο περιεκτικό ορισμό της ομορφιάς. Γνωρίζουμε ότι η αφαίρεση του όρου “κανονικός” από τα προϊόντα και τις συσκευασίες μας δεν αρκεί για να επιλύσει το πρόβλημα, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα. Είναι μόνο μία από τις πολλές ενέργειες που κάνουμε στο πλαίσιο του νέου μας οράματος, το οποίο στοχεύει όχι μόνο να κάνει λιγότερο κακό, αλλά και να κάνει περισσότερο καλό τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τον πλανήτη».

Εκτός από την κατάργηση του όρου «κανονικός», δεσμευόμαστε να μην αλλάζουμε με ψηφιακές τεχνικές το σχήμα, το μέγεθος, την αναλογία του σώματος ή το χρώμα του δέρματος ενός ατόμου στις διαφημίσεις μας και να αυξήσει τον αριθμό των διαφημίσεων που απεικονίζουν άτομα από διάφορες ομάδες που υπο-εκπροσωπούνται.

Οδηγώντας θετικές αλλαγές για τους ανθρώπους και τον πλανήτη

Κεντρικό στοιχείο του οράματος για «Θετική Ομορφιά» είναι η φιλοδοξία μας να κάνουμε περισσότερο καλό, κι όχι απλά λιγότερο κακό, για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Η απόφασή μας να καταργήσουμε τον όρο «κανονικός» από τις συσκευασίες και τις διαφημίσεις μας είναι μία μόνο από τις τρεις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει για να δημιουργήσουμει πραγματικό και μετρήσιμο αντίκτυπο:

1. Ανάληψη δράσης μέσα από τις μάρκες μας για τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας και την προώθηση της ισότητας και της αποφυγής αποκλεισμών, προσεγγίζοντας 1 δις άτομα ετησίως μέχρι το 2030. Σημεία εστίασης θα είναι τα εξής:

  • Συμβολή στο τέλος των διακρίσεων στην ομορφιά και στην προώθηση της ένταξης και συμπερίληψης, αμφισβητώντας τα στενόμυαλα ιδανικά ομορφιάς και δημιουργώντας ένα πιο περιεκτικό προϊοντικό χαρτοφυλάκιο
  • Προώθηση της ισότητας των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της ενδυνάμωσης προγραμμάτων των μαρκών, τον διάλογο για την αμφισβήτηση του κατεστημένου και της διαφήμισης πέρα από τα στερεότυπα (#unstereotyping)
  • Βελτίωση της υγείας και της ευεξίας μέσα από υπάρχοντα προγράμματα εκπαίδευσης για το πλύσιμο των χεριών και τη στοματική υγιεινή και διευρύνοντας την εστίαση σε νέες περιοχές, όπως η σωματική και ψυχική υγεία

2. Συμβολή στην προστασία και την αναβίωση 15 εκατ. στρεμμάτων γης, δασών και θάλασσας μέχρι το 2030, που είναι περισσότερη έκταση γης από όσο χρειάζεται για την καλλιέργεια των ανανεώσιμων συστατικών στα προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας της Unilever

3. Υποστήριξη μιας παγκόσμιας απαγόρευσης δοκιμών σε ζώα για τον κλάδο των καλλυντικών μέχρι το 2030, σε συνεργασία με νομοθετικές αρχές, οργανώσεις προστασίας των ζώων και άλλες εταιρείες με κοινή φιλοσοφία. 23 μάρκες ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας της Unilever έχουν πιστοποίηση PETA, με ακόμη περισσότερες να προσπαθούν να πάρουν τη σχετική πιστοποίηση.

Στο επίκεντρο της υλοποίησης αυτών των δεσμεύσεων θα βρίσκονται οι μάρκες ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας της Unilever, πολλές από τις οποίες έχουν παράδοση σε σημαντικά προγράμματα και ανάπτυξη με επίκεντρο τον σκοπό (purpose). Ακόμη περισσότερες από τις μάρκες ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας της εταιρείας θα προστεθούν δίπλα στα Dove, Lifebuoy, ΑΙΜ, λαμβάνοντας μέτρα απέναντι στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις και υποστηρίζοντας την εξέλιξη των κανόνων, των πολιτικών και της νομοθεσίας. "

"Η Sarah Degnan Kambou, Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τις Γυναίκες αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κάθε μέρα, βλέπουμε και ακούμε μηνύματα σχετικά με το πώς να “ανήκουμε”, πώς να ταιριάζουμε στους πολύ στενούς ορισμούς του τι είναι “κανονικό”. Προκειμένου να υπερασπιστούμε την ισότητα, πρέπει να αμφισβητήσουμε αυτούς τους περιοριστικούς “κανόνες” και να δημιουργήσουμε κοινωνίες και κοινότητες που γιορτάζουν τη διαφορετικότητα - και τις μοναδικές ικανότητες και ιδέες του καθενός. Η ομορφιά δεν αποτελεί εξαίρεση. Ανυπομονούμε να δούμε τη Unilever να προωθεί αυτές τις δεσμεύσεις και να τηρεί τα υψηλά πρότυπα που έχει θέσει».

Οι καταναλωτές περιμένουν ολοένα και περισσότερο από τις μάρκες να παίρνουν θέση στα θέματα που τους ενδιαφέρουν περισσότερο. Οι μάρκες της Unilever που κρίθηκε ότι υπηρετούν κάποιο σκοπό αναπτύχθηκαν δύο φορές ταχύτερα από το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο, το 2020. Η έρευνα που πραγματοποιήσαμε υποστηρίζει περαιτέρω αυτήν την τάση, με την πλειονότητα των ανθρώπων (69%) να λένε ότι θα συστήσουν ένα προϊόν ομορφιάς στους φίλους και την οικογένειά τους εάν εξυπηρετεί ένα ευρύ φάσμα τύπων δέρματος και μαλλιών, ενώ οι μισοί από τους ερωτηθέντες θα πλήρωναν περισσότερα για ένα τέτοιο προϊόν.

Το όραμα για «Θετική Ομορφιά» θα επιταχύνει επίσης τα επιστημονικά και τεχνολογικά προγράμματα και τις συνεργασίες καινοτομίας, οδηγώντας στον συνεχή μετασχηματισμό του τρόπου με τον οποίο τα προϊόντα της Unilever σχεδιάζονται και διαμορφώνονται για να έχουν ένα θετικό αποτύπωμα στους ανθρώπους και τον πλανήτη. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη προϊόντων που θα καλύπτουν τις διαφορετικές ανάγκες των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, την παροχή πραγματικών και ουσιαστικών πλεονεκτημάτων για τους καταναλωτές, με την υποστήριξη επιστήμης αιχμής. Η καινοτομία θα συμβάλλει επίσης στη χρήση πιο φυσικών, βιοδιασπώμενων και αναγεννητικών συστατικών - παράλληλα με τις συνεχείς καινοτομίες στις συσκευασίες οι οποίες χρησιμοποιούν λιγότερο, καλύτερο ή καθόλου πλαστικό.

* Normal

1 Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ


Λίγα λόγια για το όραμα για «Θετική Ομορφιά»

Το συγκεκριμένο όραμα ακολουθεί το λανσάρισμα του Clean Future, της βιώσιμης επιχειρηματικής στρατηγικής του τομέα οικιακής φροντίδας της Unilever, που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 και του Future Foods, της βιώσιμης επιχειρηματικής στρατηγικής του κλάδου Τροφίμων & Ποτών της Unilever, τον Νοέμβριο του 2020.

Το όραμα για «Θετική Ομορφιά» και οι δράσεις που σχετίζονται με αυτό βασίζονται στις πρόσφατες παγκόσμιες δεσμεύσεις της Unilever για την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας, αυξάνοντας τις συνθήκες διαβίωσης σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της και δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες για υπο-εκπροσωπούμενες ομάδες και στη μακροχρόνια πρωτοβουλία Unstereotype, η οποία επιδιώκει να εξαλείψει τα στερεότυπα από τη διαφημιστική βιομηχανία. Συμπληρώνουν επίσης τις υπάρχουσες ενέργειες της Unilever για την αντιμετώπιση των πλαστικών απορριμμάτων και τη στήριξη του Ταμείου για το Κλίμα και τη Φύση, το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση μιας σειράς περιβαλλοντικών ζητημάτων, όπως η διατήρηση των υδάτων, η αποκατάσταση του τοπίου, η αναδάσωση και η προστασία της άγριας ζωής.

Μεθοδολογία έρευνας

Η Unilever πραγματοποίησε μια παγκόσμια έρευνα για τις εμπειρίες και τις προσδοκίες των ανθρώπων από τη βιομηχανία ομορφιάς και να αποκαλύψει τις θετικές δράσεις που μπορούν να γίνουν για την προώθηση μιας παγκόσμιας κουλτούρας ομορφιάς χωρίς αποκλεισμούς. Η έρευνα περιελάμβανε ένα online ερωτηματολόγιο διάρκειας 25 λεπτών και συμπεριέλαβε 10.000 ερωτηθέντες συνολικά σε 9 χώρες: Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, Νιγηρία, Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, Νότια Αφρική, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. Το δείγμα περιελάμβανε 1.000 ενήλικες (2.000 ενήλικες στις ΗΠΑ) ηλικίας 18+ ετών, που αντιπροσωπεύουν τα δημογραφικά στοιχεία της χώρας στο διαδίκτυο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2021.

Επάνω