Η pύπανση από τα πλαστικά μπορεί να διορθωθεί, ο κόσμος χρειάζεται ένα καλό, εναλλακτικό σχέδιο. Κυβερνήσεις και οργανισμοί εργάζονται σε παγκόσμια κλίμακα για να βρουν λύση στο πρόβλημα της ρύπανσης και των πλαστικών αποβλήτων.
Ενώ το πρόβλημα οξύνεται οι προσπάθειες για βελτίωσή του δεν ακολουθούν τον ίδιο ρυθμό. Η μοναδική απάντηση στο πρόβλημα είναι μια συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών που θα καταφέρει να αντιμετωπίσει πραγματικά το ζήτημα.
Το πλαστικό είναι σπουδαίο υλικό. Αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ασφαλή και αποτελεσματική διακίνηση των προϊόντων μας και έχει μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα από πολλές εναλλακτικές λύσεις. Το πρόβλημα είναι ότι σημαντική ποσότητα αυτού καταλήγει στο περιβάλλον. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η πλαστική ρύπανση θα αυξάνεται μέχρι το 2040 με διπλάσια παραγωγή πρωτογενούς πλαστικού και με τετραπλάσιες ποσότητες αποβλήτων να καταλήγουν στους ωκεανούς.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο να συμβεί.
Η απαγόρευση του πλαστικού δεν είναι η απάντηση. Η λύση που χρειαζόμαστε βρίσκεται στη μείωση χρήσης πρωτογενούς πλαστικού (αρχικά μειώνοντάς το όσο το δυνατόν περισσότερο) και διατηρώντας παράλληλα όλο το πλαστικό που παράγεται σε μια κυκλική οικονομία (αντιμετωπίζοντάς το ως πόρο και όχι ως απόβλητο).
Εργαζόμαστε σκληρά για να βρούμε λύσεις καθώς αποδεχόμαστε πλήρως ότι το πλαστικό που παράγουμε είναι δική μας ευθύνη. Έχουμε δεσμευτεί να μειώσουμε κατά το ήμισυ τη χρήση πρωτογενούς πλαστικού έως το 2025 – καταργώντας πάνω από 100.000 τόνους πλαστικού από τις συσκευασίες των προϊόντων μας – και να επανασχεδιάσουμε όλες τις συσκευασίες μας με νέες φόρμουλες ώστε να είναι πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμες, ανακυκλώσιμες ή λιπασματοποιήσιμες. Και πράγματι σημειώνουμε σημαντική πρόοδο.
Προχωράμε ακόμα σε εθελοντικές βιομηχανικές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της New Plastic Economy Global Commitment που στοχεύει στην εξάλειψη των πλαστικών αποβλήτων και της ρύπανσης , ενώ παράλληλα συμμετέχουμε σε Συμφωνίες που ενώνουν κυβερνήσεις , ΜΚΟ και επιχειρήσεις με στόχο να επιταχύνουμε την πρόοδο προς την επαναχρησιμοποίηση και την αξιοποίηση του πλαστικού.
Οι συμφωνίες αυτές είναι αποτελεσματικές. Σύμφωνα με την έκθεση προόδου της Global Commitment 2021, για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι εμπλεκόμενες μάρκες και οι λιανοπωλητές έχουν μειώσει συλλογικά την κατανάλωση πρωτογενούς πλαστικού σε συσκευασίες των προϊόντων τους. Αυτή η πορεία επιταχύνεται διαρκώς με νέες δεσμεύσεις που αναμένεται να οδηγήσουν τη χρήση πρωτογενούς πλαστικού σε μείωση (σχεδόν 20% σε απόλυτες τιμές) μέχρι το 2025 σε σύγκριση με το 2018.
Παρόλα αυτά ενώ τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και αποκτούν πρωτόγνωρη δυναμική, αυτού του είδους οι δεσμεύσεις από μόνες τους δεν είναι αρκετές: έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε και πρέπει να το δράσουμε γρήγορα.
Χωρίς αλλαγές στον τρόπο ζωής των λαών, στον τρόπο που ανακυκλώνουν και τελικά μειώνουν τη χρήση πλαστικών, δεν μπορούμε να διορθώσουμε το πρόβλημα. Χρειαζόμαστε αποτελεσματικές, ριζικές ενέργειες, σε παγκόσμιο επίπεδο, που να φτάνουν στην ουσιαστική αιτία του προβλήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως να σημαίνει και μετάβαση από προαιρετικά σε υποχρεωτικά μέτρα.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, μαζί με περισσότερες από 70 ακόμα επιχειρήσεις, ζητάμε μια ελπιδοφόρα και νομικά δεσμευτική συνθήκη του ΟΗΕ – που να βασίζεται στην κυκλική οικονομία – για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από το πλαστικό, σε παγκόσμια κλίμακα. Όπως ακριβώς αντιμετωπίσαμε και την κλιματική κρίση μετά τη Συνθήκη του Παρισιού.