Γρήγορη μετάβαση προς Περιεχόμενο

Αποτελέσματα επιπτώσεων από την πρώτη σειρά έργων αναγεννητικής γεωργίας της Unilever

Δημοσιευμένο:

Τα αποτελέσματα του 2022 όσον αφορά τα έργα μας στον τομέα της αναγεννητικής γεωργίας είναι διαθέσιμα και αποτελούν ευχάριστα νέα, καθώς σημειώθηκε πρόοδος σε όλο τον τομέα. Καθώς η Unilever συνεχίζει να προσθέτει και να επεκτείνει τα έργα της το 2023 και μετέπειτα, εξετάζουμε πιο προσεκτικά τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο αυτών των πρώτων προγραμμάτων.

Χωράφι τομάτας, που καλλιεργείται με αναγεννητικές γεωργικές πρακτικές για τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων και της υγείας του εδάφους

Το 2021, η Unilever παρουσίασε τις Αρχές Αναγεννητικής Γεωργίας που εφαρμόζει, με στόχο τη συνεργασία με τους αγρότες, τους προμηθευτές και τους εταίρους για την υιοθέτηση γεωργικών πρακτικών που μπορούν να αναγεννήσουν και να προστατεύσουν το έδαφος, να συμβάλουν στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και της ανθεκτικότητας της αλυσίδας εφοδιασμού και να συμβάλουν στην πορεία της Unilever προς την επίτευξη καθαρού μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών.

Τέσσερα έργα σχεδιάστηκαν για την εφαρμογή αυτών των αρχών, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις και τις μοναδικές ανάγκες διαφορετικών καλλιεργειών και τοπίων, ενώ παράλληλα παρείχαν ένα πλαίσιο για τη μέτρηση του αντίκτυπου της εφαρμογής.

Αν και η αλλαγή στη γεωργία μετριέται συνήθως για αρκετά χρόνια, τα αποτελέσματα που συγκεντρώνονται από αυτά τα έργα δείχνουν ότι έχουν ήδη εδραιωθεί και αποδίδουν όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την αύξηση της βιοποικιλότητας, τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της ποιότητας του νερού και την ενίσχυση της υγείας του εδάφους.

«Η θετική επίδραση που έχουν αυτά τα έργα είναι απίστευτα ενθαρρυντική. Αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η συνεργασία έχει τη δύναμη να επιφέρει πραγματική αλλαγή. Μαθαίνουμε από τις εμπειρίες των αγροτών και των συνεργατών μας και συνεχίζουμε να επεκτείνουμε τα έργα μας και να καλλιεργούμε περισσότερα από τα συστατικά μας ακολουθώντας τις αρχές της αναγεννητικής γεωργίας», αναφέρει η Hanneke Faber, Πρόεδρος Διατροφής της Unilever, προσθέτοντας ότι η αναγεννητική γεωργία αποτελεί πλέον βασικό επενδυτικό τομέα για το Ταμείο Κλίματος και Φύσης της Unilever ύψους 1 δισ. ευρώ.

«Η ανάγκη να μειωθεί ο αντίκτυπος των τροφίμων στον πλανήτη και παράλληλα να γίνουν οι καλλιέργειες πιο ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή είναι πραγματικά επιτακτική. Η εφαρμογή των αρχών της αναγεννητικής γεωργίας είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό», αναφέρει.

Είναι ακόμη νωρίς, αλλά όπως δείχνουν αυτές οι τέσσερις μελέτες περίπτωσης, υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας.

 1. Διαχείριση νερού και εδάφους – Τομάτες, Μπανταχόθ, Ισπανία

  •	Χωράφι τομάτας, που καλλιεργείται με αναγεννητικές γεωργικές πρακτικές για τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων και της υγείας του εδάφους

  Ο στόχος: Η Knorr, σε συνεργασία με τον ισπανικό προμηθευτή ντομάτας Agraz, εργάζεται για να βοηθήσει τους αγρότες στην περιοχή Μπανταχόθ να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους από τις επιπτώσεις των μειωμένων βροχοπτώσεων και της εξάντλησης των αποθεμάτων υπόγειου νερού, καθώς και να προστατεύσουν τη βιοποικιλότητα της περιοχής.

  Γιατί έχει σημασία: «Μέσω αυτών των έργων, επιτυγχάνεται μείωση του κόστους, μείωση του νερού που χρησιμοποιείται, μείωση της χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, γεγονός που αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό όφελος για το έδαφος. Η αλλαγή που πραγματοποιούμε στη γεωργία μάς κάνει να αισθανόμαστε πολύ υπερήφανοι. Πρώτον, επειδή ήμασταν από τους πρωτοπόρους, και δεύτερον διότι διαδραματίζουμε σημαντικό ρόλο στη φροντίδα του πλανήτη». Antonio Tienza Villalobos, διευθυντής γεωργικών εκμεταλλεύσεων της Aldea del Conde S.L. (στην περιοχή Μπανταχόθ).

  Το έργο: Με τη χρήση αισθητήρων και ανιχνευτών εδάφους τελευταίας τεχνολογίας που ενημερώνουν τους αγρότες για την ακριβή ποσότητα νερού που χρειάζονται, τα νέα συστήματα άρδευσης επιτρέπουν ακριβέστερη χρήση του νερού, με αποτέλεσμα σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων και ένα πιο ανθεκτικό σύστημα παραγωγής.

  Σε μια δεύτερη παράλληλη δοκιμή, τρεις αγρότες ενθαρρύνθηκαν να φυτέψουν παρτέρια με αγριολούλουδα για να αυξήσουν τη βιοποικιλότητα.

  Τα αποτελέσματα:

  • Στο πλαίσιο του έργου σημειώθηκε 37% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (kg ισοδύναμου CO2) ανά κιλό ντομάτας σε σύγκριση με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πριν από το έργο.
  • Η οργανική ύλη του εδάφους αυξήθηκε από 1% το 2020 σε 1,27% το 2022. Πρόκειται για βασικό δείκτη της γονιμότητας του εδάφους και της ικανότητάς του να δεσμεύει άνθρακα. Όσο περισσότερη οργανική ύλη περιέχει το έδαφος, τόσο πιο γόνιμο είναι και τόσο περισσότερο άνθρακα μπορεί να απορροφήσει.
  • Εκεί όπου οι αγρότες είχαν τοποθετήσει παρτέρια με αγριολούλουδα σημειώθηκε 173% αύξηση των επικονιαστών και 27% αύξηση της ποικιλότητας των αγριολούλουδων.

  Μέσω αυτών των έργων, επιτυγχάνεται μείωση του κόστους, μείωση του νερού που χρησιμοποιείται, μείωση της χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, γεγονός που αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό όφελος για το έδαφος.

  Antonio Tienza Villalobos, διευθυντής γεωργικών εκμεταλλεύσεων της Aldea del Conde S.L.
 2. Μείωση μεθανίου – Ρύζι, Αρκάνσας, ΗΠΑ

  Κοντινό πλάνο χεριών που κρατούν ρύζι καλλιεργημένο με πρακτικές μείωσης του μεθανίου

  Ο στόχος: Η Knorr συνεργάστηκε με τον αμερικανικό προμηθευτή ρυζιού Riviana και το Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας (UARK) για να βρουν τρόπους ώστε οι αγρότες να καλλιεργούν ρύζι διατηρώντας τα αποθέματα νερού και μειώνοντας τις εκπομπές μεθανίου.

  Γιατί έχει σημασία: «Δεσμευόμαστε να βρούμε νέους τρόπους καλλιέργειας παραδοσιακών καλλιεργειών που να είναι αποτελεσματικοί για τους αγρότες, τις δραστηριότητές μας και το περιβάλλον. Το έργο αυτό συνιστά εξαιρετικό παράδειγμα αυτής της δέσμευσης στην πράξη. Δεδομένου ότι σχεδόν το 60% του αποτυπώματος άνθρακα της Unilever προέρχεται από τις πρώτες ύλες και τα συστατικά που αγοράζουμε, είναι σημαντικό να συνεργαστούμε με τις ομάδες προμηθειών μας και τους προμηθευτές μας για να μειώσουμε τον αντίκτυπο των προϊόντων μας στο κλίμα». Eric Soubeiran, Αντιπρόεδρος της Unilever, Κλίμα και Φύση.

  Το έργο: Στόχος αυτού του προγράμματος ήταν να βρεθούν τρόποι για τη μείωση της μεγάλης ποσότητας μεθανίου που απελευθερώνεται κατά την κατάκλυση των ορυζώνων. Το πρόγραμμα εισήγαγε μια σειρά νέων πρακτικών, συμπεριλαμβανομένης της άρδευσης με αυλάκια και μιας μεθόδου που ονομάζεται διαβροχή και ξήρανση, η οποία, μειώνοντας τον χρόνο παραμονής της γης κάτω από το νερό, μειώνει την ποσότητα του μεθανίου που εκλύεται.

  Τα αποτελέσματα:

  • Εκλύθηκε 76% λιγότερο μεθάνιο (kg CO2eq ανά kg ρυζιού) σε σύγκριση με τις εκλύσεις πριν από το έργο.
  • Εκλύθηκαν 48% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (kg CO2eq ανά kg ρυζιού) σε σύγκριση με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πριν από το έργο.

  Δεδομένου ότι σχεδόν το 60% του αποτυπώματος άνθρακα της Unilever προέρχεται από τις πρώτες ύλες και τα συστατικά που αγοράζουμε, είναι σημαντικό να συνεργαστούμε με τις ομάδες προμηθειών μας και τους προμηθευτές μας για να μειώσουμε τον αντίκτυπο των προϊόντων μας στο κλίμα.

  Eric Soubeiran, Αντιπρόεδρος της Unilever, Κλίμα και Φύση
 3. Προστασία του εδάφους – Σόγια, Αϊόβα, ΗΠΑ

  Ένα χωράφι με φυτά σόγιας στην Αϊόβα το καλοκαίρι

  Ο στόχος: Από το 2018, η Hellmann's συνεργάζεται με τους Practical Farmers of Iowa, την PepsiCo και τον προμηθευτή σόγιας ADM για την καλύτερη προστασία του εδάφους που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια σόγιας για την παραγωγή της μαγιονέζας Hellmann's στις ΗΠΑ. Το έργο αποσκοπεί επίσης στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και των επιπέδων νιτρικών στο νερό.

  Γιατί έχει σημασία: «Το πρόγραμμα αναπτύσσεται γύρω από τρεις πυλώνες που μπορούν να αναπαραχθούν για διαφορετικά θέματα με διαφορετικές καλλιέργειες και τοποθεσίες. Οι τρεις πυλώνες – χρηματοδοτική βοήθεια, τεχνική βοήθεια και υποστήριξη/εκμάθηση από ομότιμους – αποτελούν ουσιαστικά το πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται τα προγράμματα στη Βόρεια Αμερική». Stefani Millie, Ανώτερη Διευθύντρια, Εξωτερικές Υποθέσεις και Αειφορία, Unilever.

  Το έργο: 523 αγρότες και πάνω από 35.000 εκτάρια γεωργικών εκτάσεων συμμετείχαν στο έργο φύτευσης καλλιεργειών εδαφοκάλυψης. Οι αγρότες έλαβαν οικονομική και τεχνική υποστήριξη για τη φύτευση μη εμπορικών καλλιεργειών εδαφοκάλυψης για την προστασία του εδάφους από την εξαντλητική επίδραση των δυσμενών καιρικών συνθηκών, όπως ο άνεμος και η βροχή μεταξύ των φυτεύσεων.

  Τα αποτελέσματα:

  • 14% λιγότερα νιτρικά που απορρέουν από το νερό σε σύγκριση με τα πεδία σύγκρισης.
  • 6% λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου σε σύγκριση με τα πεδία σύγκρισης.

  Το πρόγραμμα αναπτύσσεται γύρω από τρεις πυλώνες που μπορούν να αναπαραχθούν για διαφορετικά θέματα με διαφορετικές καλλιέργειες και τοποθεσίες.

  Stefani Millie, Ανώτερη Διευθύντρια, Εξωτερικές Υποθέσεις και Αειφορία, Unilever
 4. Μείωση της ρύπανσης των υδάτων – Λομβαρδία, Ιταλία

  Ψηλά φυτά ρυζιού σε έναν γαλάζιο ουρανό

  Ο στόχος: Το έργο αυτό, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή από την Knorr σε συνεργασία με τον ιταλικό προμηθευτή Parboriz, αποσκοπούσε στην εξεύρεση βιώσιμων τρόπων για τη μείωση της ρύπανσης των υδάτων και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αυξάνοντας παράλληλα τη βιοποικιλότητα.

  Γιατί έχει σημασία: «Μια τέτοια συνεργασία είναι απίστευτα πολύτιμη, καθώς μας επιτρέπει να δοκιμάσουμε ποιες πρακτικές θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο για τους αγρότες και τους προμηθευτές μας στον τομέα». Hanneke Faber, Πρόεδρος Διατροφής, Unilever.

  Το έργο: Σε αντίθεση με άλλα έργα, η πρωτοβουλία αυτή βασίστηκε σε τέσσερις γεωργικές εκμεταλλεύσεις επίδειξης έκτασης 900 εκταρίων, με στόχο τη δοκιμή νέων πρακτικών και την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε εμπορικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Καμία από τις ποσότητες ρυζιού που καλλιεργήθηκαν δεν υποβλήθηκε σε επεξεργασία ή χρησιμοποιήθηκε από την Unilever. Ωστόσο, τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα από τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις επίδειξης ήταν τόσο εντυπωσιακά, με αποτέλεσμα οι πρακτικές αυτές να επεκταθούν σε περισσότερους από 200 άλλους καλλιεργητές ρυζιού στην περιοχή το 2023.

  Τα αποτελέσματα:

  Οι πρακτικές που εφαρμόστηκαν στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις επίδειξης μείωσαν επιτυχημένα την ποσότητα των χημικών υπολειμμάτων που βρέθηκαν στο νερό. Μεταξύ άλλων:

  • 78% μείωση των καταλοίπων φυτοφαρμάκων
  • 62% μείωση των καταλοίπων ζιζανιοκτόνων
  • 78% μείωση των καταλοίπων μυκητοκτόνων

  Μια τέτοια συνεργασία είναι απίστευτα πολύτιμη, καθώς μας επιτρέπει να δοκιμάσουμε ποιες πρακτικές θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο για τους αγρότες και τους προμηθευτές μας στον τομέα.

  Hanneke Faber, Πρόεδρος Διατροφής, Unilever

Τι θα επακολουθήσει

Τα έργα αυτά θέτουν τις βάσεις για μια εκτεταμένη κλιμάκωση της αναγεννητικής γεωργίας στην αλυσίδα εφοδιασμού της Unilever, η οποία θα δει τις πρακτικές αναγεννητικής γεωργίας να τροφοδοτούν ολοένα και περισσότερο τα συστατικά που χρησιμοποιούνται από τις μάρκες διατροφής που διαθέτουμε.

Σήμερα, εννέα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και καταλαμβάνουν 48.000 εκτάρια σόγιας, ρυζιού, ντομάτας, κρεμμυδιού, σκόρδου και γαλακτοκομικών προϊόντων στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και τη Νότια Ασία.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, σκοπεύουμε να έχουμε συνάψει συμβόλαια για περίπου 300.000 εκτάρια. Μέχρι το 2030, θα έχουμε επεκταθεί σε περισσότερα από 100 προγράμματα, τα οποία θα συμβάλλουν στη δέσμευση της Unilever για αποκατάσταση και αναγέννηση 1,5 εκατομμυρίου εκταρίων γης, ωκεανών και δασών.

Όπως λέει η Hanneke Faber, «Η εποχή των πιλοτικών προγραμμάτων έχει παρέλθει. Ήρθε η ώρα να κάνουμε μεγάλα πράγματα».

Επάνω