Αντί-ιδρωτικά: μύθοι και αλήθειες

Πριν από μερικά χρόνια άρχισε να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα μήνυμα, στο οποίο αναφέρεται ότι με την εφίδρωση το σώμα αποβάλλει βλαβερές τοξίνες και ότι, μειώνοντας τον ιδρώτα στην περιοχή της μασχάλης με τη χρήση αντί-ιδρωτικών, οι τοξίνες αυτές συσσωρεύονται στον ιστό των μαστών προκαλώντας καρκίνο...

Τα αντί-ιδρωτικά και ο «μύθος» για τον καρκίνο του μαστού

Τα αντί-ιδρωτικά.

Replace this image

Η δράση των αντί-ιδρωτικών προϊόντων (πχ. Rexona, Dove, AXE roll-on, AXE σπρέϋ σε ασημί κάνιστρο), οφείλεται κυρίως σε συστατικά που μειώνουν την εφίδρωση στις μασχάλες.

Τα συστατικά αυτά (κυρίως άλατα αλουμινίου) διαλύονται στον ιδρώτα και αφήνουν μια λεπτή επίστρωση, σα ζελέ, πάνω από τους ιδρωτοποιούς αδένες, η οποία μειώνει την ποσότητα του εκκρινόμενου ιδρώτα για αρκετές ώρες μετά την εφαρμογή του προϊόντος.

Ο «μύθος»

Πριν από μερικά χρόνια άρχισε να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα μήνυμα, στο οποίο αναφέρεται ότι με την εφίδρωση το σώμα αποβάλλει βλαβερές τοξίνες και ότι, μειώνοντας τον ιδρώτα στην περιοχή της μασχάλης με τη χρήση αντί-ιδρωτικών, οι τοξίνες αυτές συσσωρεύονται στον ιστό των μαστών προκαλώντας καρκίνο.

Για να υποστηρίξει το επιχείρημα αυτό, το μήνυμα τονίζει ότι οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού εμφανίζονται στο άνω, έξω τεταρτημόριο του μαστού, δίπλα στην περιοχή όπου εφαρμόζεται το αντί-ιδρωτικό.

Η αλήθεια

Φυσικά είναι σημαντικό το σώμα να μπορεί να αποβάλλει αποτελεσματικά τις τοξίνες. Στην πραγματικότητα όμως, οι τοξίνες αποβάλλονται μέσω του ήπατος και των νεφρών!

Αντίθετα, η εφίδρωση βοηθά στην διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος στα φυσιολογικά της επίπεδα (όταν ζεσταινόμαστε ή είμαστε σε κατάσταση στρες). Έχουμε χιλιάδες ιδρωτοποιούς αδένες σε όλο το σώμα και μόνον το 1% του ιδρώτα του σώματός μας παράγεται στις μασχάλες. Αυτό σημαίνει ότι η χρήση αντί-ιδρωτικού μειώνει την εφίδρωση στη μασχάλη, χωρίς να επηρεάζει τη συνολική θερμορυθμιστική ικανότητα του σώματος.

Ομοίως, είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι καρκίνοι εμφανίζονται στο άνω, εξωτερικό τεταρτημόριο του μαστού. Τούτο όμως οφείλεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του ιστού του μαστού βρίσκεται σ’ αυτό το τεταρτημόριο! Δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να συνηγορεί στην άποψη ότι η θέση των καρκίνων μέσα στο μαστό σχετίζεται με τη χρήση των αντί-ιδρωτικών.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ασφάλεια των αντί-ιδρωτικών, επισκεφτείτε τον διαδικτυακό τόπο www.antiperspirantsinfo.com .

Πίσω στην κορυφή

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Θέλουμε να είμαστε πάντα σε επαφή με όλους όσους ενδιαφέρονται για ένα βιώσιμο μέλλον.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Επικοινωνήστε με την Unilever και τους ειδικούς μας ή βρείτε τους κατάλληλους ανθρώπους σε όλο τον κοσμο.

Επικοινωνηστε μαζι μας