Προστασία από τις Ιώσεις

Οι διάφορες ιώσεις και κυρίως αυτές του αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα & η γρίπη, εμφανίζονται κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα που οι συνθήκες συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους κάνουν τη μετάδοση των ιών ευκολότερη.

Πώς γίνεται η μετάδοση των ιών;

Replace this image

Η μετάδοση ιώσεων του αναπνευστικού γίνεται με την είσοδο σωματιδίων του ιού στην αναπνευστική οδό ενός ατόμου.

Αυτό μπορεί να συμβεί:

  • Με άμεσο τρόπο, δηλαδή εισπνοή μολυσματικών σταγονιδίων τα οποία μεταφέρονται στον αέρα κατά το βήχα ή το φτάρνισμα του φορέα του ιού.
  • Με έμμεσο τρόπο, δηλαδή μέσω διαφόρων επιφανειών (π.χ. πόμολο πόρτας, τηλέφωνο, βρύση, τραπέζι, πάτωμα κλπ.) στις οποίες έχουν επικαθίσει σωματίδια του ιού. Στις επιφάνειες αυτές οι ιοί μπορεί να παραμείνουν ‘ζωντανοί’ για πάνω από δύο ώρες κι έτσι αν σε αυτό το διάστημα τα χέρια μας έρθουν σε επαφή με την επιμολυσμένη επιφάνεια και στη συνέχεια, ασυναίσθητα τις περισσότερες φορές, τα φέρουμε σε επαφή με το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια μας, διευκολύνουμε την είσοδο του ιού στον οργανισμό μας.

Πώς μπορούμε να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας;

Για την πρόληψη της μετάδοσης των ιώσεων του αναπνευστικού ακολουθούμε απλές πρακτικές οδηγίες προσωπικής και οικιακής υγιεινής που σκοπό έχουν αφενός στη μείωση της δικής μας έκθεσης στον ιό, αφετέρου στη μείωση της πιθανότητας μετάδοσης του ιού από την πλευρά μας, εφόσον νοσούμε.

Πλένουμε συχνά τα χέρια, σε όλες τους τις επιφάνειες, με κοινό σαπούνι και νερό ή όπου αυτό δεν είναι δυνατόν με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.

Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο. Δεν ξαναχρησιμοποιούμε χαρτομάντιλα και πάντα τα πετάμε στα σκουπίδια μετά τη χρήση. Αν δεν έχουμε χαρτομάντιλο, βήχουμε ή φταρνιζόμαστε στο μανίκι ή την κλείδωση του αγκώνα και όχι στις παλάμες.

Εάν διαπιστώσουμε ασυνήθιστη συχνότητα ή ένταση των συμπτωμάτων συμβουλευόμαστε το γιατρό και ακολουθούμε τις συστάσεις του.

Γενικά, σε περιόδους έξαρσης των ιώσεων, αποφεύγουμε το συνωστισμό και την προσέγγιση ατόμων που νοσούν σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα, π.χ. με απλή χειρουργική μάσκα.

Στο σπίτι και την εργασία

Φροντίζουμε για την καθαριότητα των χώρων στους οποίους ζούμε, αερίζοντας επαρκώς τα δωμάτια και απολυμαίνοντας συχνά όλες τις επιφάνειες που συνήθως αγγίζουμε με τα χέρια μας: τραπέζι, πάγκος εργασίας, διακόπτες, χερούλια, επιφάνεια γραφείου, πληκτρολόγιο υπολογιστή, τηλέφωνο, επιφάνειες τουαλέτας, βρύσες κ.λπ.

Ειδικά για τα παιδιά

Το πάτωμα στο οποίο μπουσουλάνε, τα παιχνίδια, το καθισματάκι φαγητού, τα σκεύη φαγητού που παίρνουν στο σχολείο, χρειάζονται οπωσδήποτε απολύμανση και διεξοδικό ξέβγαλμα.

Ποιο είναι το καλύτερο απολυμαντικό μέσο για το σπίτι και το γραφείο;

Το υποχλωριώδες νάτριο θεωρείται ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός απολυμαντικός παράγοντας, δεν επιβαρύνει το περιβάλλον γιατί διασπάται γρήγορα κατά την οικιακή χρήση του σε αλάτι και οξυγόνο (ή νερό), ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο ίδιος ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί υποχλωριώδες (ως οξύ) το οποίο παράγεται με φυσικό τρόπο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα για να σκοτώνει τα μικρόβια (μύκητες) και να μας κρατά υγιείς.

Διαλύματα υποχλωριώδους νατρίου συστήνονται από διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς (π.χ. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – WHO, Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων - ΚΕΕΛΠΝΟ) για την απολύμανση σκληρών επιφανειών από ιούς και άλλα μικρόβια, τόσο για γνωστούς όσο και για νέες μορφές ιών (π.χ. ιός SARS, νέος ιός γρίπης τύπου Α (Η1Ν1)).

Το υποχλωριώδες νάτριο περιέχεται στα προϊόντα Χλωρίνης® KLINEX όπως Χλωρίνη® KLINEXspray Πολλαπλών Χρήσεων ή Χλωρίνη® KLINEXUltraProtection. Τα προϊόντα Χλωρίνης® KLINEX είναι αποτελεσματικά κατά των ιών αλλά και των βακτηρίων, σπόρων και των μυκήτων (π.χ. μούχλα). Όλα τα απολυμαντικά προϊόντα Χλωρίνη® KLINEX έχουν εγκριθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για την απολυμαντική τους χρήση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Πίσω στην κορυφή

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Θέλουμε να είμαστε πάντα σε επαφή με όλους όσους ενδιαφέρονται για ένα βιώσιμο μέλλον.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Επικοινωνήστε με την Unilever και τους ειδικούς μας ή βρείτε τους κατάλληλους ανθρώπους σε όλο τον κοσμο.

Επικοινωνηστε μαζι μας