1. Home
  3. Δελτία Τύπου
  4. H δράση του Καλίου

H δράση του Καλίου

Δημοσιεύτηκε η επίσημη έγκριση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), σύμφωνα με την οποία η πρόσληψη καλίου μέσω της διατροφής βοηθάει στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Την 1η Μαρτίου 2010, δημοσιεύτηκε η επίσημη έγκριση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), σύμφωνα με την οποία η πρόσληψη καλίου μέσω της διατροφής βοηθάει στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων αρτηριακής πίεσης(1).

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Διαιτητικών Προϊόντων, Διατροφής και Αλλεργιών (ΝDA) της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) ανακοίνωσε: «Με βάση τα επιστημονικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν, μια σχέση αιτίας και αποτελέσματος έχει αποδειχθεί μεταξύ της πρόσληψης καλίου μέσω της διατροφής και της διατήρησης της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα». Για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα αυτό, η NDA υποστηρίζει ότι ένα τρόφιμο πρέπει να είναι καλή πηγή καλίου, δηλαδή να περιέχει 15% των 2000mg κάλιο στα 100g ή 100ml ή στη μερίδα (δηλ. 300mg καλίου).

Η κα Δήμητρα Ξενάκη, Διευθύντρια Τμήματος Διατροφής και Επιστημονικής Επικοινωνίας ΕΛΑΪΣ-Unilever Eλλάδος, σχολίασε χαρακτηριστικά: «η έγκριση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) αποδεικνύει τη θετική σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης καλίου και της διατήρησης μιας φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης. Γι’ αυτό η επιστημονική και ιατρική κοινότητα συστήνει σε όσους δυσκολεύονται να μειώσουν το αλάτι που καταναλώνουν, να τρώνε περισσότερο κάλιο».

Η μέγιστη αποτελεσματικότητα παρατηρείται όταν επιτευχθεί παράλληλα η μείωση στην πρόσληψη αλατιού (νατρίου) (έως 2,4 g την ημέρα) και η αύξηση στην πρόσληψη καλίου. Ο μηχανισμός δράσης του καλίου είναι απλός: το κάλιο βοηθάει τον οργανισμό να αποβάλλει το υπερβάλλον νάτριο και με τον τρόπο αυτό φροντίζει την αρτηριακή πίεση. Και επειδή το κάλιο δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό, είναι απαραίτητη η καθημερινή του πρόσληψη. Ήδη κυκλοφορούν στην αγορά προϊόντα εμπλουτισμένα με κάλιο -μαργαρίνη και ροφήματα φρούτων- που στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, βοηθούν στην αύξηση της πρόσληψης καλίου και στη φροντίδα της αρτηριακής πίεσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατων επιδημιολογικών ερευνών στην Ελλάδα, το 1/4 του Ελληνικού πληθυσμού έχει διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση (2), γι’ αυτό και τα επιστημονικά αυτά δεδομένα είναι ενθαρρυντικά για τους ανθρώπους που επιθυμούν να φροντίσουν την αρτηριακή τους πίεση.

Τα προϊόντα της «μπλε σειράς» Becel pro-activ για την αρτηριακή πίεση βοηθούν τα άτομα που θέλουν να αυξήσουν την καθημερινή πρόσληψη καλίου.

Τα προϊόντα αυτά έχουν στόχο να αποτελέσουν συμπλήρωμα μιας υγιεινής διατροφής και τρόπου ζωής για την καρδιά και όχι υποκατάστατο:

• Η μαργαρίνη Becel pro-activ με κάλιο, για τη φροντίδα της αρτηριακής πίεσης περιέχει 465mg καλίου ανά μερίδα 20 γρ. πάνω από την ποσότητα που η NDA υποστηρίζει ότι τα τρόφιμα πρέπει να περιέχουν για να έχουν σημαντικό αποτέλεσμα στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης.
  • Το κάλιο στο ρόφημα φρούτων Becel pro-activ για τη φροντίδα της αρτηριακής πίεσης είναι λίγο υψηλότερο, στα 600 mg, με μέρος του καλίου να προέρχεται φυσικά από τα φρούτα.

Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to potassium and maintenance of normal muscular and neurological function (ID 320, 386) and maintenance of normal blood pressure (ID 321) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/20061, EFSA Journal 2010; 8(2):1469 2 Panagiotakos et al (2004). The association between educational status and risk factors related to cardiovascular disease in healthy individuals: The ATTICA study Annals of Epidemiology, 14 (3), pp. 188-194.

Σημείωση:

• Το προϊόν δεν υποκαθιστά τη φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση.
  • Το προϊόν –λόγω του καλίου που περιέχει- εντάσσεται στα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται από άτομα με νεφρική νόσο ή υπερκαλιαιμία.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Διεθνείς Οργανισμοί Υγείας συνιστούν διατροφή χαμηλή σε αλάτι και πλούσια σε κάλιο για τη φροντίδα της αρτηριακής πίεσης

ΠΟΥ: «Η επαρκής πρόσληψη καλίου με τη διατροφή μειώνει την αρτηριακή πίεση και προστατεύει από εγκεφαλικά και καρδιακές αρρυθμίες»(3)

Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης: «Την τελευταία δεκαετία η αυξημένη πρόσληψη καλίου και οι διατροφικές συνήθειες που βασίζονται στο πρόγραμμα διατροφής DASH (διαιτολόγιο με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, με χαμηλή χοληστερόλη και λίγα κορεσμένα και ολικά λιπαρά) έχουν αναγνωρισθεί ως παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης»(4)

Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας: «Η πρόσληψη ικανοποιητικών ποσοτήτων καλίου συνδέεται με μείωση της αρτηριακής πίεσης»(5)

Βρετανικό Ίδρυμα για τη Διατροφή: «Ανεπαρκής πρόσληψη καλίου στη διατροφή μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Άρα, η υψηλή πρόσληψη μπορεί να προστατέψει από την εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης και να βελτιώσει τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης των ασθενών με υπέρταση» (6)

(3) World Health Organisation (WHO). Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Reportof a joint WHO/FAO Expert Consultation. WHO Technical Report Series 916. Geneva, 2003

(4) European Society of Hypertension – European Society of Cardiology guidelines for the management of arterial hypertension. J. Hypertens 2003 21:1011-1053

(5) American Heart Association - Lichtenstein AH, Appel LJ, Brands M et al. Diet and lifestyle recommendations revision 2006: a scientific statement from the American Heart Association Nutrition Committee. Circulation 2006 July 4: 114(1): 82-96

(6) British Nutrition Foundation. High Blood Pressure (Hypertension). British Nutrition Foundation 2005;Available at: URL:http://www.nutrition.org.uk/home. Accessed2007

ΕΛΑΊΣ - Unilever Hellas A.E:

Λεωφ. Κύμης & Σενέκα 10, 145 64 Κηφισιά

+30 210 630 4500, +30 210 630 4600

Εξερευνήστε περισσότερο αυτά τα θέματα
Πίσω στην κορυφή

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Θέλουμε να είμαστε πάντα σε επαφή με όλους όσους ενδιαφέρονται για ένα βιώσιμο μέλλον.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Επικοινωνήστε με την Unilever και τους ειδικούς μας ή βρείτε τους κατάλληλους ανθρώπους σε όλο τον κοσμο.

Επικοινωνηστε μαζι μας