1. Home
  2. ...
  3. Δελτία Τύπου
  4. Η Unilever λέει όχι στη χρήση άνθρακα

Η Unilever λέει όχι στη χρήση άνθρακα

Νοέμβριος 2015: Προχωράμε περαιτέρω τη δράση μας για το κλίμα με την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων από τις δραστηριότητές μας και στηρίζουμε άμεσα την παραγωγή περισσότερης ενέργειας από ό, τι καταναλώνουμε, από ανανεώσιμες πηγές.

Wind turbines in a field of sunflowers in Fukushima Prefecture, Japan

Τα μάτια του κόσμου θα είναι στραμμένα στο Παρίσι από τις 30 Νοεμβρίου, καθώς οι ηγέτες του κόσμου συγκεντρώνονται για τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP21). Στόχος τους είναι να επιτευχθεί μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για το πώς για πρώτη φορά θα αντιμετωπίσουν το θέμα μαζί.

Η Unilever ενώνει τη φωνή της για φιλόδοξη δράση με «λεγεώνες» ατόμων και οργανώσεων. Ανακοινώνουμε τώρα νέους στόχους, οι οποίοι ελπίζουμε ότι θα ενθαρρύνουν και άλλους να κάνουν το ίδιο και θα δώσουν στους ηγέτες που συμμετέχουν στο Παρίσι το μήνυμα ότι ο επιχειρηματικός κόσμος υποστηρίζει και σχεδιάζει την επιτάχυνση της απεξάρτησης της οικονομίας από το διοξείδιο του άνθρακα.

Καλό για την επιχείρηση, καλό για τον κόσμο

Η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή που προκαλεί απασχολεί την εταιρεία και τους καταναλωτές μας. Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την ανάληψη δράσης είναι σαφές. Η επίτευξη αυτού του στόχου μέχρι το 2030, θα αποκομίσει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένου ενός χαμηλότερου λειτουργικού κόστους, μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε σχέση με τον εφοδιασμό μας σε ενέργεια και μια στενότερη σχέση με τους καταναλωτές.

Νωρίτερα το 2015, ήμασταν μέρος του αιτήματος  της  ομάδας Β για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050. Σύμφωνα με το αίτημα αυτό, μέσα από τη συμμετοχή μας στην πρωτοβουλία RE100 και τη δέσμευσή μας για την υιοθέτηση στόχων που βασίζονται στην επιστήμη, θέλουμε να προχωρήσουμε περαιτέρω και ταχύτερα στους τομείς στους οποίους έχουμε άμεσο έλεγχο.

Η Unilever θα είναι «θετική σε άνθρακα» έως το 2030. Αυτό σημαίνει ότι το 100% της ενέργειας στις δραστηριότητές μας θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, ενώ μέσα από συνεργασίες, θα στηρίξουμε άμεσα την παραγωγή περισσότερης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από όση χρειαζόμαστε για τις δικές μας δραστηριότητες, καθιστώντας το πλεόνασμα διαθέσιμο στις αγορές και τις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε.

Η μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, ενώ συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε την επιχείρησή μας, είναι μια δέσμευση που καταγράφηκε στο  Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης της Unilever για την Αειφορία, όταν ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ορίζουμε προθεσμία για τη φιλοδοξία μας να προμηθευόμαστε 100% ανανεώσιμη ενέργεια για τις δραστηριότητές μας, η οποία πηγαίνει ακόμα πιο πέρα από ό, τι έχουμε δηλώσει στο παρελθόν.

Επιταχύνουμε με πιο πιεστικούς στόχους

Αναγνωρίζουμε ότι η επιτυχία μας εξαρτάται εν μέρει από τις ευρύτερες αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στις αγορές ενέργειας παγκοσμίως.

Αυτός ο νέος στόχος είναι μόνο ένα μέρος της στρατηγικής μας,  και θα συνεχίσουμε να οδηγούμε τη μετασχηματιστική αλλαγή για την εξάλειψη της αποψίλωσης των δασών από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, να υποστηρίζουμε την αειφόρο γεωργία, να είμαστε υπέρμαχοι της δημόσιας πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να βοηθούμε τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν λιγότερο νερό, λιγότερη ενέργεια και να ανακυκλώνουν περισσότερο.

Έχουμε αναπτύξει αυτούς τους μεγαλύτερους στόχους με τη στήριξη της ανεξάρτητης παγκόσμιας Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Forum for the Future και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συλλογικά με τους συνεργάτες, προμηθευτές και άλλους για να πετύχουμε τον στόχο μας.

Ο Πρόεδρος της Unilever Paul Polman δήλωσε: «Οι συνομιλίες για το κλίμα στο Παρίσι αποτελούν ένα παράθυρο ευκαιρίας - αλλά είναι η αρχή και όχι το τέλος της διαδρομής.  Έχουμε όλοι ευθύνη να δράσουμε τώρα, μεταμορφώνοντας τις φιλοδοξίες σε πρακτικές λύσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ανακοινώνοντας ότι η Unilever θα είναι «θετική σε άνθρακα» μέχρι το 2030, εξαλείφοντας  τα ορυκτά καύσιμα από την εταιρεία μας και στηρίζοντας άμεσα την παραγωγή περισσότερης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από όση καταναλώνουμε. Ας κάνουμε τις μελλοντικές γενιές υπερήφανες για όσα έχουμε επιτύχει».

«Ένα σταθερό κλίμα στο οποίο θα ανθίσουμε»

Ο Sally Uren, Διευθύνων Σύμβουλος του Forum for the Future, που βοήθησε την Unilever να αναπτύξει αυτούς τους πιο πιεστικούς στόχους, δήλωσε: «Οι συνομιλίες για το κλίμα στο Παρίσι λαμβάνουν χώρα σε μια μοναδική στιγμή όπου οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρους κινδύνους από την επικίνδυνη αλλαγή του κλίματος, καθώς και τεράστια δυνητικά οφέλη αποφεύγοντάς την.

Οι μεγάλες εταιρείες  αναγνωρίζουν το γεγονός ότι κάθε ατομική ενέργεια από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για να αποτρέψει τους μαζικούς κινδύνους  της  ολοκληρωτικής αλλαγής  του κλίματος για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Χρειάζεται να δούμε το παράδειγμα πρωτοπόρων επιχειρήσεων, όπως η Unilever, να συνηγορούν για μια συμφωνία στο Παρίσι, που θα δώσει τόσο σε αυτές όσο και στην υπόλοιπη κοινωνία, ένα σταθερό κλίμα στο οποίο να ανθίσουν».

Ο στόχος της Unilever να γίνει «θετική σε άνθρακα»

Θα γίνουμε «θετικοί σε άνθρακα» στις δραστηριότητές μας μέχρι το 2030. Για να γίνει αυτό:

• Το 100% της συνολικής ενέργειας σε όλες μας τις δραστηριότητες θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030
  • Το σύνολο της ηλεκτρικής μας ενέργειας από το δίκτυο θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020
  • Εξάλειψη του άνθρακα από το ενεργειακό μας μίγμα έως το 2020
  • Και για να επιτύχουμε τον στόχο μας  «θετική σε άνθρακα» μέχρι το 2030, έχουμε την πρόθεση να στηρίξουμε άμεσα την παραγωγή  περισσότερης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από ό, τι καταναλώνουμε και να προσφέρουμε  το διαθέσιμο πλεόνασμα στις αγορές και τις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε.

ΕΛΑΊΣ - Unilever Hellas A.E:

Λεωφ. Κύμης & Σενέκα 10, 145 64 Κηφισιά

+30 210 630 4500, +30 210 630 4600

Εξερευνήστε περισσότερο αυτά τα θέματα
Πίσω στην κορυφή

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Θέλουμε να είμαστε πάντα σε επαφή με όλους όσους ενδιαφέρονται για ένα βιώσιμο μέλλον.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Επικοινωνήστε με την Unilever και τους ειδικούς μας ή βρείτε τους κατάλληλους ανθρώπους σε όλο τον κοσμο.

Επικοινωνηστε μαζι μας