Η Unilever δημοσιεύει για πρώτη φορά έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Σήμερα δημοσιεύουμε την πρώτη μας έκθεση στην οποία περιγράφεται το έργο μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μοιραζόμαστε κάποιες από τις επιτυχίες και τις προκλήσεις μας, μαζί με τα διδάγματα που έχουμε αποκομίσει κατά τη διάρκεια των προσπαθειών μας.

Κλιμακώνοντας τις προσπάθειές μας

Το 2014 επισημοποιήθηκε η δέσμευσή μας για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας μας κάτω από τον πυλώνα «βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης» του Παγκόσμιου σχεδίου της Unilever για την Αειφορία. 

Από τότε, έχουμε εντατικοποιήσει σημαντικά τις προσπάθειές μας. Ήμασταν η πρώτη εταιρεία που υιοθέτησε το πλαίσιο Κατευθυντήριων Αρχών των Ηνωμένων Εθνών για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο οι επιχειρήσεις υποβάλλουν έκθεση σχετικά με το πως εφαρμόζουν τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Και είμαστε η πρώτη εταιρεία που παράγει μια λεπτομερή, αυτόνομη έκθεση χρησιμοποιώντας αυτό το πλαίσιο.

Η έκθεση – Βελτιώνοντας τις συνθήκες ζωής (PDF | 5MB)/Προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων περιγράφει ότι ο στόχος μας δεν είναι μόνο ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά και η προώθησή τους σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Περιγράφει πώς θα ενσωματώνεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλα όσα κάνουμε και υπογραμμίζει βασικούς τομείς της προόδου, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών της Unilever για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των γυναικών, την πρόοδό μας στον αγώνα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης, και την αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας και ασφάλειας σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού.

Περιγράφει επίσης βασικούς τομείς που θα επικεντρωθούμε στο μέλλον, οι οποίοι περιλαμβάνουν τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πέρα από τους προμηθευτές πρώτης βαθμίδας, τις συνθήκες εργασίας για τους μετανάστες εργάτες και τη συνεχή συνεργασία με άλλους φορείς, προκειμένου να επηρεάσουν και να δημιουργήσουν μία συστημική αλλαγή.

Έχουμε πολλά να κερδίσουμε αν επιτύχουμε

Η ανάγκη για ανάληψη δράσης είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανθίσουν παρά μόνο σε κοινωνίες στις οποίες τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά και διαφυλάσσονται. 

Αλλά οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Έχουμε επιχειρήσεις σε περισσότερες από 190 χώρες, η κάθε μια με τις δικές της πολιτισμικές καταβολές, διαφορετικά συστήματα δικαίου και αποκλίνουσες απόψεις σχετικά με το τι σημαίνει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε αυτό το σύστημα υπάρχουν μέρη που μπορούμε να ελέγξουμε και μέρη που μπορούμε μόνο να επηρεάσουμε. Εμείς απασχολούμε απευθείας 172.000 άτομα, αλλά πολλά εκατομμύρια παίζουν ρόλο στην εφοδιαστική μας αλυσίδα και στην αλυσίδα αξιών μας

Η Marcela Manubens, Παγκόσμια Αντιπρόεδρος των Κοινωνικών Επιπτώσεων, και συγγραφέας της έκθεσης, λέει: «Στην Unilever, έχουμε αγκαλιάσει προκλήσεις αυτού του είδους, διότι γνωρίζουμε ότι, όσο κι αν κινδυνεύουμε να χάσουμε πολλά αν κάνουμε λάθος, έχουμε ακόμα περισσότερα να κερδίσουμε αν τα καταφέρουμε. Φιλοδοξία μας είναι να ενσωματώσουμε την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε λειτουργία, κάθε ρόλο, και κάθε γωνιά του οργανισμού μας.»

Εντείνοντας τις προσπάθειές μας

Αυτή η χρονιά όπως διαμορφώνεται μέχρι αυτή τη στιγμή θα αποτελέσει μία βαρυσήμαντη χρονική περίοδο, τόσο για το έργο που επιτελείται για την ατζέντα της ανάπτυξης μετά το 2015 όσο και για την προοπτική μιας παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα στο Παρίσι. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και απειλούν όλους τους ανθρώπους, με τις αναμενόμενες επιπτώσεις να χτυπούν πιο έντονα τους φτωχότερους ανθρώπους και κοινότητες.

Όπως αναφέρει και ο πρόεδρος της εταιρίας Paul Polman: «Φαίνεται ότι είναι σωστή η επιλογή αυτής της χρονικής στιγμής ώστε να σκιαγραφήσουμε την πορεία μας προς τα εμπρός. Πρέπει τώρα να πάρουμε αυτό που έχουμε μάθει και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να ενσωματωθεί η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον ιστό της επιχείρησής μας.»

Press Office/ London

+44 (0) 20 7822 5252 

Press-Office.London@Unilever.com

Media Realtions/ Rotterdam

+31 (0) 10 217 4000 

mediarelations.rotterdam@Unilever.com

Εξερευνήστε περισσότερο αυτά τα θέματα

Πίσω στην κορυφή

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Θέλουμε να είμαστε πάντα σε επαφή με όλους όσους ενδιαφέρονται για ένα βιώσιμο μέλλον.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Επικοινωνήστε με την Unilever και τους ειδικούς μας ή βρείτε τους κατάλληλους ανθρώπους σε όλο τον κοσμο.

Επικοινωνηστε μαζι μας